top of page

Deel 3 | Dé watersport provincie van Nederland, Friesland heeft alles

Updated: Nov 25, 2022

Vandaag zijn we alweer aangekomen bij het laatste deel van ‘Friesland heeft alles’. Ook in deze vier steden valt weer genoeg te zien en te beleven, dus laat je inspireren door de verschillende plekken en ontdek de mogelijkheden!


Dokkum

Dokkum is de meest noordelijke stad van Nederland en heeft een bijzondere geschiedenis. Deze stad heeft grote bekendheid gekregen door de missionaris Bonifatius die hier in 754 om het leven kwam. Na deze tragedie werd een prachtige bron met kapel gebouwd die jaarlijks door duizenden pelgrims wordt bezocht. Naast de rijke geschiedenis van de stad, ligt Dokkum ook nog eens vlak bij het prachtige natuurgebied Lauwersmeer en de Waddenzee, waar je uren kan wandelen of wadlopen. Tot slot zijn er dan ook nog eens genoeg gezellige terrasjes waar je na een lange tocht heerlijk kan vertoeven!


IJlst

Het idyllische IJlst bevindt zich een aantal kilometer bij Sneek vandaan. Desondanks is dit een uniek stadje en is het erg typerend door haar knusse grachten en overtuinen. Jaarlijks wordt er dan ook een ‘Overtuinfair’ georganiseerd, waarbij je langs de grachten kan genieten van een prachtig decor. Verder heeft het stadje een karakteristieke houtzaagmolen, verschillende kerkjes en een museum. Daarnaast is één van de oudste sporten in Friesland ‘fierljeppen’, ook wel polsstokverspringen genoemd. In IJlst kun je dit daadwerkelijk zelf proberen door een workshop te volgen op de schans van IJlst. Maar voor wie geen nat pak wil riskeren, is het kijken bij een officiële fierljepwedstrijd ook een uitje op zich!


Workum - Friesland
Workum - Friesland

Workum

In Workum valt ook van alles te beleven. Deze plaats aan het IJsselmeer staat bekend om haar bekende kunstenaar Jopie Huisman en het hierbij horende museum. Kunst speelt een belangrijk rol in Workum en het stadje bruist dan ook van de verschillende ateliers en galeries. Daarnaast heeft Workum een 800 meter lang strand, wat ook onder watersporters en surfers erg geliefd is. Het is dan ook heerlijk om een wandeling langs de Friese IJsselmeerkust te maken. Een ideale stad dus als je opzoek bent naar een combinatie van ontspanning en cultuur.



Harlingen

Als enige zeehavenstad van Friesland, is Harlingen een bijzondere plek om te bezoeken. Het centrum is sfeervol en tijdens een wandeling door de stad kun je volop genieten van de grachten, historische pakhuizen of de tegeltjesfabriek. Vanuit Harlingen vertrekken de veerboten naar de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling, waardoor het vaak gezellig druk is in de haven. Daarnaast zijn de Harlinger Visserijdagen een leuk evenement om te bezoeken, waarbij je volop kan genieten van de watersport en muziek.


Harlingen - Friesland
Harlingen - Friesland

Friesland ontdekken vanaf het water

Dat waren dan alweer alle elf steden bekend van de Elfstedentocht! Heeft u al zin gekregen in een vakantie in Friesland? De leukste manier om Friesland te ontdekken is met een boot, ontdek alle mogelijkheden voor een duurzame vaarvakantie in Friesland door de 100% elektrische verhuurvloot te bekijken.


Met een boot kunt u elke keer een andere plaats in Friesland aandoen terwijl u uw eigen ‘huisje op het water’ meeneemt. Door een elektrische motorboot te huren kunt u in alle rust ontspannen en genieten op het water van de mooie natuur en steden die Friesland rijk is.


Heeft u vragen over een van onze verhuurjachten neem contact met ons op via charter@naturalyachts.com


Of wilt u meer lezen over Friesland? Lees meer informatie op 'A relaxing getaway'.

bottom of page